Az ejtőernyőzés a legextrémebb sport a világon?

Nem. Viszont abszolúte az az extrém sport, amelyet a legtöbb ember kipróbál. A legtöbb extrémnek ítélt sport több éves gyakorlást igényel, hogy jól menjen, ám utána is elég az esélye, hogy az űzője előbb, vagy utóbb kórházi ágyra kerül.

ugranijo_48_1_1.JPG

Az ejtőernyőzés viszont olyan modern felszerelést követel meg, és annyira fejlett technikákkal jár, hogy messze biztonságosabb az összes extrémnek titulált sportféleségtől.

Végezzünk egy kis összehasonlítást!


Parkour / Freerunning

ugranijo_48_2_1.jpg

E sport űzői egész idő alatt a veszélyzónában tartózkodnak, és szinte elkerülhetetlen a gyakorlás során a "pofára esés."

A parkour során a gyorsaság számít, míg a freerunningnál a kreativitás, tehát itt már vannak bőven trükkök és szaltók.

Ezzel szemben az ejtőernyőzés egy teljesen kiszámítható sport, hiszen mindenre van egy szabály, és nem lehet csak úgy elrontani az ugrást.

 

Highlining

ugranijo_48_3_1.jpg

A highlining lényege, hogy két, a magasban lévő szilárd pont közötti, rugalmas hevederen kell egyensúlyozva végigmenni. Akár mezítláb. Ezek a pontok lehetnek felhőkarcolók, vagy sziklák, a hosszuk változó, és a magasságuk sem csak pár méternyi. Persze van, aki biztosítás nélkül is megpróbálja.

Rengeteg veszélye van, kezdve attól, hogy nincsenek megfelelően megerősítve a végpontok, addig, hogy a mászó megszédülhet, és zuhanás közben nekicsapódik valaminek. Ha pedig mégis szerencséje van, akkor sem túl egyszerű dolog a mentőexpedíció.


Bázisugrás

47418005_l.jpg

A bázisugrók épületekről, hídról, sziklákról (és még: antennák tetejéről, szélturbinákról, sífelvonókról, darukról) vetik magukat a mélybe, és ejtőernyős biztonsági rendszert viselnek. Ám nincs tartalék ejtőernyőjük, hiszen idejük sem lenne arra, hogy használják. A legkisebb magasság, ahonnan ugranak kb. 35 méter, szóval rendkívül nagy kockázat.

Az ejtőernyősök velük szemben mindig igényt tartanak egy tartalék ejtőernyőre.

Most már látod, miért szeretjük annyira az ejtőernyőzést? Anélkül tapasztalhatjuk meg a szabadság extázisát, hogy folyamatosan attól félnénk, hogy megsérülünk. Ugyan nem az ejtőernyőzés a legextrémebb sport, de az extrém sportok közül az egyik legbiztonságosabb, és ez is számít, ugye?


Gyere, ugorj nálunk!

A tandemugrás ajándéknak is kiváló, hiszen a szeretteid tudni fogják, hogy valóban élményt szeretnél nekik nyújtani, és nem a vesztüket akarod.