5 bámulatos hír az ejtőernyőzés világából

Mivel szereted az ejtőernyőzéssel kapcsolatos dolgokat, ezért mutatunk neked néhány figyelemre méltó rekordot, amelyekről érdemes tudnod.

ugranijo_41.JPG

1. Aki nélkül te sem ugorhatnál

Az első ejtőernyős ugrást az ejtőernyő feltalálója, Andre-Jacques Garnerin hajtotta végre. Az ugrásra 1797. október 22-én, mintegy 0,975 km-ről került sor, és ez akkor nagy teljesítménynek számított. Az ernyője váz nélküli volt, és a felemelkedést természetesen nem helikopterrel oldotta meg, hanem hidrogénballonnal.

Felesége, Jeanne Genevieve Labrosse később követte, és így ő lett az első nő, aki elmondhatta magáról, hogy megtapasztalta az ejtőernyős ugrás élményét.

 

2. “Szinte lebegek, annyira jó érzés volt szabadon esni!”

Egy amerikai profi ejtőernyős, és bázisugró Luke Aikins 2010-ben gondolt egy nagyot, és 7600 méteres magasságból ejtőernyő nélkül ugrott ki. Az esést egy hatalmas háló fogta fel, és a kísérlet végén a Guiness-rekordot természetesen azon nyomban bezsebelhette extrém tettéért.

Íme, a bizonyíték, hogy tényleg volt olyan őrült, hogy megcsinálja!

 

3. Évi 7 kerek nap jut szabadesésre

Az Egyesült Államok Ejtőernyős Szövetségéhez tartozó közel 40000 ejtőernyős közül csupán 2% -nyian ugrottak már több mint 10.000 alkalommal. Még ha csak egy perces szabadesésekről beszélünk is, ez nagyjából 7 teljes napnak felel meg. Bámulatos, igaz?

 

4. " Láttam a világűr sötétségét és a légkör rétegeit"

Alan Eustace, a Google egyik vezérigazgató-helyettese 41424 méter magasból hajtott végre ejtőernyős sztratoszféraugrást. Először egy különleges légballonban felengedték, majd két órányi emelkedés után kivetette magát belőle. Az ereszkedés 15 percig tartott. Ő az első ember, aki szabadesés közben lépte át a hangsebességet.

Az előző rekorder Felix Baumgartner osztrák ejtőernyős, világhírű extrém sportoló volt, aki 2012-ben 39 045 méterről ugrott ki.

 

5. Egy felejthetetlen szülinap

A világ legidősebb ejtőernyős rekordere a 101 éves Bryson William 'Verdun' Hayes, aki a 100. szülinapján ugrott.

Szeretnénk, ha te is átélhetnéd az ejtőernyőzés csodáját egy tandemugrás keretében. Mikor jössz? Várunk nagyon!

Kék eget,

- Az UgraniJó! Csapata