Tesztoszterondömping az ejtőernyős sportban

 A tesztoszteron egy olyan szteroid hormon, mely szervesen kapcsolódik az emberi szexuális élethez, az agresszió megéléséhez. Ezen kívül szerepet játszik a stressz csökkentésében (például tandemugráskor), és a tesztoszteron az, ami lendületet ad a munkánk végzéséhez. A tesztoszteronszint emelkedése javítja a mentális fókuszt, valamint a nyomás alatti (szabadesés, ejtőernyős ereszkedés) reakcióképességet.

 ugranijo_51.jpg

 
A tesztoszteron szintjét vérplazmából és nyálból lehet mérni.
A férfiak esetében a vér tesztoszteron szintje 7-8-szor több, mint a nők esetében.(Torjesen, & Sandnes, 2004)
 
A nyál alkalmas arra, hogy emberek esetében non-invazív módon lehessen mérni vele a biológiailag aktív, vagy a szabad tesztoszteron szintet. A tanulmány megállapította, hogy tesztoszteron szintje reagál az ejtőernyőzésre. Chatterton és munkatársai (1997) megállapították, hogy a tesztoszteronszint ugyan ejtőernyőzés előtt leeseik, de szabadesés és ereszkedés közben nagyon magas.
 
A tesztoszteron szint alakulása mind a női, mind a férfi ejtőernyősök esetében hasonlóan alakul, majd az ejtőernyőzés után visszaáll az eredeti szintre.
 
Egy tanulmány kimutatta, hogy ejtőernyős ugrás esetén a vegetatív idegrendszer mind a szimpatikus (izgalmat ébreszt), mind a paraszimpatikus idegrendszert ( a nyugtató, pihentető érzelmek működéséért felelős) serkenti. (Allison és mtsai., 2012).
 
Ez egy viszonylag egyedülálló fiziológiai állapot, mely hasonló a szeretkezés, és az orgazmus során tapasztalt hatásokhoz. (Kandeel, Koussa, & Swerdloff, 2001; Maclean, 2005). & bár ugyan az ejtőernyőzés nem szexuális tevékenység, élettani, endokrinológiai szempontból mégis van hasonlóság...
 
Az ejtőernyőzés közben emelkedő tesztoszteron szint segít abban, hogy a feladatra összpontosítsunk, és figyelmen kívül hagyjuk a félelmet, és a szorongást. Ez a hatás még hangsúlyosabb, ha az egyén egy számára nagyon fontos versenyen vesz részt (Mazur, & Lamb, 1980), amit meg szeretne nyerni- az emelkedett tesztoszteronszintnek köszönhetően ugyanis az egyén hangulata a tetőfokára hág, és a lelkesedése is határtalan.
 
Tudtad? Általában az úgynevezett élménykereső-típusok vonzódnak az ejtőernyős tevékenységekhez. Ők azok, akik szívesen utaznak, fedeznek fel új helyeket, és milyen meglepő, ők azok is, akiknek magas a tesztoszteronszintjük.
 
Gyere, kóstolj bele az ejtőernyőzés világába egy tandemugrás keretében!