A tandemugrás „kellemetlenségeihez” illő gyógyírcsomag

Stressz, hányinger, bedugult fül, didergés... ezek mind olyan tényezők, amikkel találkozhatsz az ugrásod során. Persze, csak ha nagyon ragaszkodsz hozzá. Mutatjuk, mit tegyél az elkerülés érdekében, hogyan érezheted magad felhőtlenül a tandemugrás előtt és után.

26291709_m.jpg

 

Gyerekek, itt egyre hűvösebb van! – Levegőközeg

Ne lepődj meg, ha nem sokkal felszállás után hűvösebbnek érzed a levegőt. Ennek egyrészt az az oka, hogy a helikopter hátsó ajtajának csak a helye van meg. Nem, nem vagyunk annyira csórik, hogy ne futná ajtóra. Egyszerűen így praktikus ugrási szempontból, és még a tájban is gyönyörködhetsz, míg elérjük a 4000 méteres magasságot.

S hogy miért lesz még egyre hidegebb, ahogy egyre kisebbnek látod a Földet? Nos, persze szinte meghűlik az ereidben a vér az izgalomtól, de ennél sokkal ésszerűbb magyarázat is van: júliusban a levegő függőleges hőmérséklet változásának mértéke 100 méterenként ±0,7 C.

Ha nagyon fázós vagy, öltözz jól fel az ugróruha alá. Ám, hidd el, az izgalom hevében kifejezetten fázni nem is fogsz.

 

„Mit is mondtál? Bedugult a fülem.” – Légköri nyomásváltozások

Repkedés közben a légköri nyomásváltozás 400 m és 1000 m között 211,6 torr, ezt követően pedig mérsékelten csökken. (2 Torr: a légköri nyomás egysége).

Kompressziós nyomásváltozásról akkor beszélünk, amikor alacsony magasságtól haladunk a magasabb felé. A kompressziós nyomásváltozás a fül, orr és az orr-rendszerre hat. Ezért néha előfordul, hogy nehezített lesz a középfül térségében levő nyomás kiegyenlítődés, ami a fül bedugulását, enyhe fájdalmát eredményezheti. Ezek múló állapotok, de néhány betegség erősítheti a tüneteket.

Arra kérünk, hogy ha gyulladásos eredetű fül-orr-gége megbetegedéseid vannak, előbb gyógyulj meg, és csak utána gyere ugrani.

 

Egy kellemetlen ingerfajta – a hányinger

Csak nagyon ritkán fordul elő, és szinte kizárólag csak olyan esetekben, amikor az utas nem fogadta meg az étkezésre, ivásra vonatkozó tanácsainkat.

Az ugrás előtt 2-3 órával már csak könnyű ételt szabad fogyasztani, és ugrás előtt sem ajánlott nagyon sokat inni. Majd utána bepótolhatod! Ne gyere kialvatlanul, vagy betegen. Keresünk másik időpontot.

 

Jajj, én úgy stresszelek! – felesleges feszkó

Attól még, hogy nagy bátran bevállalod az ugrást, még izgulhatsz. A felesleges érzelmi feszültséget viszont érdemes csökkenteni.

Olvasgasd a blogunkat, és az élménybeszámolókat, ahol sok-sok információval lehetsz gazdagabb. Nézd meg az ugrásról készült videókat, és próbáld magad beleképzelni a helyzetbe. Mindig bővítjük a repertoárt, hogy magabiztosabban jöhess ugrani. A reptéren ráadásul ritka jó hangulat vár, a csapatunk szeretné, ha fülig érne a szád.

Gyere, Téged is várunk ugrani!