A tandemugrás mibenléte és napos oldala

A tandemugrás valójában attól tandemugrás, hogy ketten használnak egy felszerelést (a pilóta hátán lévő fő- és tartalék-ejtőernyőt). Plusz, az utas hevedere elölről a pilóta hevederéhez van csatolva. Nézzük, mi teszi még a tandemugrást azzá, ami.

13933427_m.jpg

A pilóta utasát ugrás előtt felkészíti azáltal, hogy elmagyarázza neki a fontos tudnivalókat, és teendőket. Ha véget ért az oktatás, indulhat az örömugrás!

Persze ahhoz, hogy egyáltalán lehessen tandemugrani, szükség volt arra, hogy a felszerelés és az ugrási technika a megfelelő színvonalra jusson. Régen csak álmodozhattál volna arról, hogy így ugorj. De hála Istennek, ma már a tandemugrás korában élünk.

Az újfajta technikát először letesztelték, a tesztelési fázisban az utasok helyén még tapasztalt ejtőernyős volt. A módszer fejlődésével egyre kevesebb dolga volt az utasnak, ami szinte teljesen veszélytelenné tette az ugrást. El tudjuk képzelni mi történne, ha az utasnak lenne egy csomó dolga az ugrás során, de épp kisebb pánikba esik… Az ugró nem tudja elérni a leoldó-, és a tartalék-ejtőernyő nyitófogantyút, így a tapasztalt pilóta tudja irányítani az eseményeket. Biztos kezekben vagy!

A tandemugrás tehát az utas számára teljes mértékben biztonságos, ami egyrészt annak köszönhető, hogy tapasztalt ugrót „cipel” a hátán. Olyat, aki akár már több száz ugrást is a háta mögött tudhat. Mily megnyugtató ez a tudat!

A légcellás ejtőernyő abból a szempontból is szuper, hogy könnyebb vele a célterületre evickélni. A nyitási testhelyzetet sem lehet vele elrontani, hiszen a pilóta profizmusa ezt a hibalehetőséget is kiküszöböli. Az ejtőernyőnyitás tehát biztos, és mind a nyitás, mind a kupola irányítása szakavatott kezekben van.

A földet érés is könnyedebb egy nagy felületű légcellás ejtőernyővel, mivel kisebb a

földet érési terhelés egy körkupolás, vagy irányítható ejtőernyőhöz viszonyítva.

Mindezeket (és még sok ezer okot, melyről az „Ugrani Jó” blogunkban olvashatsz) összevetve lesz a tandemugrás egy valódi élmény.

Te mikor próbálod ki? Itt foglalhatsz időpontot!