A tandemugrók cókmókja

Az ugrás szerelmesei nem ám csak úgy a vakvilágba ugranak, speciális felszereléssel indulnak nagy útjukra, a felhők közé.

Előrebocsátjuk, hogy a kifejezetten tandemugrásra kifejlesztett felszerelésünket minden évben bevizsgáltatjuk, minőségüket, állapotukat pedig minden ugrás előtt-után mi magunk is vizsgáljuk. Mind megfelelnek a szigorú biztonsági követelményeknek.

gopr8776.JPG

Fiúk, lányok! A cipőtök sportcipő legyen, a lehető legkényelmesebb fajtából! Hidd el, megéri otthon hagyni a fekete lakkcipőt, és a szexi magassarkút!

Az ugrószemüveg védi a szemeid a hideg levegőtől, egy speciális fajtája még a szemüvegesekre is illik, mert kényelmesen elfér alatta. Igen, a kontaktlencsédet is viselheted, semmi gond nem lesz belőle.

Nézzük az utashevedert. Négy csatolótagból áll, melyek közül kettő a súlyod megtartására szolgál. Ezek a karabinerek darabonként 2500 kg súlyt bírnak el, így atombiztosak. A másik kettő heveder fog szorosan hozzácsatolni a tandempilótád tandemernyőjéhez. Nyugi, nem szabadulsz! Az ugrásról készült videókon meg tudod figyelni az utashevedert, és láthatod, hogy mennyire biztonságos szerkezet.

A magasságmérő a pilótának tesz jó szolgálatot, jelzéséből tudja, hogy mikor kell nyitnia az ernyőt. A legegyszerűbb magasságmérők a légnyomás alapján mutatják a földhöz viszonyított pillanatnyi magasságot. A legmodernebb viszont már képes mérni az alábbi adatokat: kiugrás magassága, nyitási magasság, szabadesés ideje, maximális sebesség zuhanás és ereszkedés közben.

A tandemoktatók továbbá használnak a fülükbe hangjelzéseket adó magasságjelző készüléket is. A figyelmeztetés több magassági szinten is megtörténik: például nyitás előtt, és a nyitás legkésőbbi magasságánál is. Ha pedig nem nyílt ki a tartalékernyő, vagy valamilyen különleges ok miatt túl gyorsan ereszkedne lefelé a páros, akkor komolyan belevisít a fülébe az oktatónak a kis készülék.

A kamerákról, és az egyes felvételi módokról ebben a bejegyzésünkben meséltünk, olvass bele! A felvételek rögzítése kamerás sisak, vagy bal kesztyűn viselt kézikamera segítségével történik.

Az ugróernyők (főernyő+tartalékernyő automata nyitókészülékkel) úgy vannak megtervezve, hogy 330-360 négyzetláb felületük mind az ugró, mind a pilóta súlyát egykönnyen elbírja. A főernyők biztosítják a zuhanás szabadságát. A tartalékernyők a legmagasabb szintű megbízhatóságot nyújtják, amikor a leginkább szükség van rá. Nemrég írtunk róluk, járj utána!

Természetesen a fenti ugrókellékek közül semmit sem kell megvenned (csak az aláöltözet, és a cipő saját), ingyenesen biztosítjuk a számodra.

Megnéznéd őket a saját szemeddel? Gyere ugrani Siófokra!