Szemelvények az ejtőernyősök vizsgakövetelményeiből

1. Fő a biztonság

Az alapvető biztonsági követelmények megismerésének és
betartásának fő célja, hogy az ejtőernyősök éberek maradjanak,
szükség esetén felismerjék, és csökkentsék a kockázati tényezőket.

ugranijo_35_1.JPG

Magyarul, és nagyon egyszerűen a biztonsági szabályokra azért van szükség, hogy az ejtőernyősök megoldják az esetleges húzós ügyeket fenn az égben, és ne legyen baleset.

Ahhoz, hogy valaki egyáltalán el tudja kezdeni az ejtőernyős tanfolyamot, szükség van némi előkészületre:

  • orvosi igazolásra van szüksége ahhoz, hogy bizonyítsa, valóban képes az ejtőernyőzésre
  • be kell töltenie a szükséges korhatárt

Egyetlen ejtőernyős sem ugorhat, ha alkoholt, vagy drogot fogyasztott, és kimutatható a véréből. Akkor sem, ha olyan gyógyszer befolyása alatt áll, amely befolyásolja az ítélőképességét.

Természetesen csak az kaphatja meg Magyarországon a gyorsított szabadeső képzés után a bizonyítványt (AFF), aki elvégezte a 6-8 órás elméleti képzést, és sikeresen ugrott 9 alkalommal oktatóval (vagy többször, mivel lehet ismételni).

Fontos, hogy magabiztosan tudd használni az ejtőernyős felszerelést, pl. a magasságmérőt, és az ejtőernyőt. Tudnod kell manőverezni, zuhanni, forogni, szaltózni, kinyitni az ernyőt, elnavigálni a leszállópályához, és biztonságosan landolni. Ne félj, az első három ugrásod még kettő oktató segíti, és utána is elkísér egy tapasztalt pilóta.

Figyelem, ahhoz, hogy önálló ugró lehess, nem elég az AFF képzést elvégezned, meg kell szerezned az "A"; képesítést. Ekkor válik biztossá, hogy tudsz ejtőernyőt hajtogatni, ellenőrizni a felszerelést, ismered a haladó kupolakezelési technikákat, és még az elméleti tudásod is briliáns (meg kell tanulnod az ejtőernyőzéssel kapcsolatos összes ismeretet, és jogszabályokat).

Bár egy ejtőernyős bármikor szívesen ugrik, többek között a láthatósági viszonyok miatt csakis napkelte után, és napnyugta előtt kap rá engedélyt.

Ha érdekel az ejtőernyős oktatás, tudnod kell, hogy amíg tanulsz, speciális védelmi felszereléssel leszel ellátva, azaz maximálisan vigyázunk rád. Sőt, ha 250 napnál többet hagysz ki az egyes szintek között, akkor muszáj újra el végezned az addigiakat, mert felejthetsz, és nem kockáztathatunk.

Ha vonz az ejtőernyőzés, akkor a Skydive Balaton iskolájában van a helyed.


Elmúltál 16? Akkor jelentkezz az ejtőernyős iskolánkba, és legyél az ég ura!