Boldog szeretnél lenni? Akkor élményeket vásárolj, ne dolgokat!

A tudomány lelkesen támogatja ezt az elméletet. Általában arról hallunk, hogy milyen dolgokra van szükségünk, de valójában csak az általunk átélt tapasztalatok maradnak meg emlékként az életünkben.

ugranijo_34.JPG

Gondold át, ugye neked is többet nyomnak a latba a barátaiddal átélt élmények, és a családi kirándulások, mint egy ajándékba kapott váza, vagy egyéb dísztárgy?

Thomas Gilovich pszichológus (Cornell Egyetem) az évtizedeken átívelő munkássága alatt négy tanulmányt is készített, és arra a konklúzióra jutott, hogy a boldogság a tapasztalatokból, nem pedig az általunk birtokolt dolgokból származik.

Az emberek valamiért azt hiszik, hogyha élményekre költenek, az nem lesz maradandó, és villámgyorsan tovaszáll. Pedig a valóság az, hogy a dolgainkat irtó hamar megunjuk, míg az élményeket évekig emelgetjük. Ráadásul az előzetesen kellemesnek ítélt élmények bekövetkeztét mindig nagyon várjuk, míg a tárgyak vásárlását sokkal kevésbé.

Ha például most jelentkeznél egy tandemugrásra, akkor türelmetlenül (amolyan kellemes izgalommal) várnád, hogy mikor jön már el az időpontod.

Az élményekre költött pénz tehát egyértelműen jobb befektetés.

Miért emlékszünk annyira élesen egy pozitívan átélt élményre? Azért, mert egyrészt az identitásunkhoz kapcsolódik, másrészt hozzákapcsol bennünket másokhoz. Az élményekről egyszerűen muszáj beszélnünk, és így az élettörténetünk része lesz.

Vagy gondolj arra, hogy egy ruha, vagy egy könyv másnak is meglehet, de ám az élményed egyes egyedül a tiéd, és nem is igazán lehet összehasonlítani máséval.

Ha pedig sok élményed van, akkor jó beszélgetőpartner leszel, és akár a társaság középpontjává is válhatsz, hiszen az emberek élvezik a mosolygós élménybeszámolókat.

Szóval ez úgy van, hogy sokkal jobban bánjuk, ha nem osztozhatunk az élményekben a barátainkkal, mintsem hogy nem vehetünk új bútort.

Most nem arról van szó, hogy egyáltalán nem várjuk például a shoppingolós délutánt, amikor beszerzünk végre egy új könyvet, vagy egy egy csini ruhát. Egyszerűen csak hamar elmúlik az újdonság varázsa.

Itt az ideje hát, hogy belevágj egy új kalandba! Utazz, fedezd fel a szép bolygónkat, járj koncertre, színházba, stb. Vesd bele magad olyan extrém élményekbe, mint a tandemugrás, síelés, hőlégballonozás, stb.

 

Tudj meg többet a tandemugrásról az UgraniJó blogjában.

Jelentkezni itt tudsz az ugrásra, mi pedig biztosítunk róla, hogy fantasztikus élményben lesz részed.