6 érdekes tény, amit nem tudsz a tandemugrásról I.rész

2016-ban csak az USA-ban több mint 3 millió ember gyakorolt ejtőernyős ugrást. Ez hatalmas dolog. De tudod mit? Biztosak vagyunk benne, hogy csak kevesen ismerik az alábbi hat lenyűgöző érdekességet a tandemugrásról.

ugranijo_1.JPG

1. Az egy naptári napra jutó ugrások rekordja: 640

A csúcstartó 2006. szeptember 15. óta Jay Stokes. Az egy órára jutó kb. 27 ugráshoz a tökéletesen éber (koffeinnel ébren tartott) földi személyzet segítsége is kellett. A srác gyakorlatilag két percenként ugrott. A sűrű ugróbeosztásnak hála nem csoda, hogy a nap végére Jay totálisan kimerült. A rekordnap során nem csak pénzt sikerült keresnie (amit jótékony célokra folytatott), hanem ki is vívta a bolygónk összes tapasztalt ejtőernyősének a tiszteletét.

Egy következő alkalommal Jay megpróbálkozott a 700 napi ugrással, de az időjárás nem vette a kegyeibe. (Csak összehasonlításképp: a legtöbb sport ejtőernyős nagyjából hat ugrást végez egy nap).

2014-ben megpróbálkozott 700 napi ugrással is, de az időjárás megvan a maga módján. (Összehasonlításképpen: a legtöbb sport ejtőernyősök ez egy nap hat.)

 

2. Az ejtőernyősök nem azonos sebességgel zuhannak

Néhányuk gyorsabban, néhányuk pedig lassabban. Az ugrás közbeni aerodinamikai szabályok, és a test helyzetének megváltoztatása erősen befolyásolja ezt.

 

3. A tandem felszerelés “AAD”-vel van biztosítva

Az „AAD” (automatic activation device) egy önműködő aktiválási eszköz, ami igen hasznos tud lenni.
Egy német ejtőernyős, Helmut Cloth találta fel az 1990-es évek elején. A szomorú apropót az adta, hogy elveszítette egy barátját, aki manuálisan nem tudta kinyitni az ejtőernyőjét. Helmut találmánya, a “CYPRES” AAD azóta ezrek életét mentette meg.

Itt foglalhatsz ugrást!