Ugróterület - landolni tudni kell

Már sok szempontból megmutattuk nektek a tandemugrás világát, így épp itt az ideje, hogy megismerkedj az ugróterülettel.

Magát a repülőteret az M7-es autópálya felöl, Siófoktól a 65-ös úton 5 km-t déli irányban haladva közelítheted meg. A repülőtér déli részén lévő ligetes területű ejefaluba egy főépület, faházak és hangárok mellett vezet az út. Itt le tudsz parkolni, időzhetsz a büfében, és nem utolsó sorban be tudsz csekkolni tandemutasként. Aztán, ha idejében érkezel, még van alkalmad szemrevételezni az ugróterületet, és egy-egy csoport ugrását.

Ha alaposan körülnézel, láthatod, hogy a Siófok-Kiliti repülőtér ejtőernyős ugróterületén nincs betonpálya, állandó építmény, kút.  A 300 méteres körzetén belül nem található zárt település, vasútvonal, karók, cölöpök, és elektromos légvezeték. Nincs, mert nem is lehet, ez az általános szabály. Ám, az ejtőernyős ugróterületen megtűrhető egyedülálló fa, facsoport, és bokrok, 300 méteres körzetén belül pedig erdő, az ugrás idején forgalommentes út, vagy a kiugrási pont szélirányán kívül épületek.

A behelyezkedésnek, földetérésnek is megvannak a szabályai, az ember nem landolhat csak úgy ész nélkül bárhová, még akkor sem, ha a terület szabadnak tűnik. Barátaid sem rohangálhatnak az ugróterületen, a futópályán. Azt a hangulatos fakerítést (szigorúbb nevén kordont) pedig pontosan a kísérők és a tandemesek biztonsága érdekében állítottuk fel.

rules_1_1.jpg

A tandemek például csakis a képen zölddel jelölt területen érhetnek földet, ez az ő minősítési területük, nem pedig például a swoop pálya. Ezért behelyezkedés során ez a terület tabunak számít, és kikerülendő.

Tilos érkezési területek

  • futópálya – ha véletlenül mégis itt kötne ki egy ejtőernyős, a pályát oldalirányban, a pályával párhuzamosan, annak bal vagy jobb oldalán legalább 30 méteres oldaltávolság betartásával érheti el
  • a bejárati kaputól számított kb. 10 méteres széles, kb. 100 méter hosszú terület, (a képen fehér csíkkal jelölve)

 

Egyazon ugróterületre, egyidejűleg különböző névleges magasságból ugrani tilos!

 rules_2.jpg

Behelyezkedés, és földet érés

Az ejtőernyős ugróterület mértani középpontjában vagy szélén, mellett egy célkereszt található. Ha a célkereszt hiányzik, teljes az ugrástilalom. Ha két egymással szemben lévő szára eltávolításra kerül, ideiglenes ugrástilalom van.

A behelyezkedések és a végrehajtott fordulók kivitelezése 2 fő Földetérést Figyelő óvó felügyelete alatt zajlik. Behelyezkedni balos iskolakörrel lehet, teljesen mindegy, merről fúj a szél.

A leszállási irány meghatározása sem csak megérzésből történik, ereszkedés közben a tandempilótád figyeli a földetérési területen kihelyezett kisebb és nagyobb szélzsákokat, zászlókat és a fehér nyilat. Ha a szélirány egyértelmű, a földetérést széllel szemben hajtja végre. Ha nem, a földet érés irányát még ugrás előtt az ugrató jelöli ki.

A földet érés után minél hamarabb el kell hagyni a földetérési területet. Ugratás után létszámellenőrzés van, a Földetérést Figyelők megszámolják a földet érő embereket. Ugye, te is köztük leszel?

Októberben, ha az idő kegyes hozzád, még tudsz jönni ugrani. Novembertől kb. április közepéig már nem lesz lehetőséged, mert zárjuk a szezont.

Ne habozz, foglald le most a szédületes élményekre jogosító időpontod! Szeretettel várunk!