Hajtogatósdi – Az ejtőernyő hajtogatásának művészete

Az ejtőernyős tanoncok a képzések gyakorlati részének egyik legkiemeltebb feladataként sajátítják el az ejtőernyő hajtogatásának tudományát. A hajtogatás a tandemugrások előtt, hangárokban történik. Ha ugrasz nálunk, bekukkanthatsz az ajtón, ahol megbizonyosodhatsz róla, mennyire alaposan hajtjuk össze az ernyőket, azaz téged is épségben visszavárunk.

14115612_580773565437942_3406823444878563538_o.jpg

Bizony, az, hogy egy ejtőernyő kinyílik-e, vagy sem, nagyban függ a jó hajtogatástól. Éppen ezért, a lehető legodaadóbban kell végezni ezt a munkát.

A mai modern tandempilóta a főernyővel, a tartalékernyővel (mentőernyő), no és persze utasával vág neki égi útjának. A főernyőnek kidobós nyitóernyője van, míg a mentőernyőnek rugós.

Mivel a főernyő hajtogatása tényleg komoly dolog, csakis a kezelési utasításban leírt módon szabad hajtogatni, jól megvilágított helyen, egy asztalon, vagy egy ponyván.

Közben óvni kell a nedvességtől (ez az egyik legnagyobb ellenség), szennyeződéstől, vegyszergőztől, sérüléstől, sőt, 10 méteres körzetében a dohányzás is tilos. Ha van rajta szennyeződés, és hát miért ne lenne egy ugrás után, akkor el kell távolítani. Ilyenekre gondoltunk: sár, por, olaj, rozsda, bogár, fű.

Hajtogatás előtt gondosan meg kell vizsgálni az ernyő anyagát, hiszen sehol sem lehet szakadás, vagy bárminemű hiba. Fontos, hogy minden egyes részlet sértetlen állapotban legyen.

A főernyő hajtogatását általában az ugró maga végzi, és akár már 5 percen belül is végezhet vele. Annak a ténynek, hogy lassan nyílik, a szabadesési sebességből való lelassításnál van jelentősége, hiszen így az ernyő nem ránt nagyot. Az sem utolsó szempont, hogy így a tandemutas sem kap sokkot.

A tandemernyőket külön hajtogatók hajtják, így leszik a terhet a tandempilóta válláról, aki ennek köszönhetően a földet érés után rögtön el tud kezdeni foglalkozni a következő utasával. Persze, ha nincs akkora tumultus, azaz kisebbek az üzemek, a tandempilóták is hajtogatnak.

 

A hajtogatás menete: A pilóta keresztülveti vállán a zsinórzatot, és elrendezi a kupolát. Ezt követően kinyomja a kupolából a felesleges levegőt, és jól keresztülfűzve a gumifülecseken beleteszi egy belső zsákba, konténerbe. Ezt a fázist viccesen fagyitölcsér fázisnak hívjuk egymás között. A konténer ezután a tok alsó részébe kerül, ahol a nyitóernyő bekötőtagján lévő kioldótüske tartja lezárva, egészen addig, amíg a légáramlat el nem viszi.

A mentőernyőt nagyon alaposan hajtogatjuk, a munkálatok órákig eltartanak. Egy asztal, és világos szükséges hozzá, és egy „rigger”, mert csak ő hajtogathat, külön jogosítás alapján. A hajtogatás során az az elsődleges szempont, hogy az ernyő gyorsan nyíljon. Mivel a kíméletes nyílás a második helyre szorult, lehet, hogy kicsit fájni fog a nyitás, de ez vajmi keveset fog számítani életmentő helyzetekben. A lényeg, hogy ép kupola legyen a fejek felett.

A hajtogatók gyorsan, ámde nagy odafigyeléssel dolgoznak, hiszen egy ugrásokkal teli nap nincs idő a totojázásra: az ejtőernyőt és az egyéb felszereléseket a tandempilótának és utasának is fel kell még venni. Plusz ugye a tandemugrók időpontra jönnek, amit a körülményekhez képest igyekszünk tartani (persze, az időjárás nem mindig olyan rugalmas, mint maguk a hajtogatók).

 

Néhány ejtőernyős szabályunk:

  • Az ejtőernyőkkel dobálózni tilos, kivéve, ha szeretnénk megkockáztatni a biztosítótűk meglazulását vagy elszakadását. Inkább ne képzeljük el, milyen következményei vannak ennek.
  • Tárolása csakis jól szellőzőszekrényben történjen (ajánlott hőmérséklet 16 fok, a viszonylagos páratartalom pedig 40-60%.) Nem, soha nem hagyjuk fenn őket a helikopteren vagy a repülőgépen. Még a nap utolsó ugrása után sem.
  • 30 naponta kiszellőztetjük és időnként kiszárítjuk őket. Ez utóbbira nagyjából elég 24 óra.

Vigyázunk rád. Minden ejtőernyőt szakszerűen tárolunk, kezelünk, gondosan készítünk fel és hajtogatunk az ugráshoz. Neked csak az a dolgod, hogy átéld a repülés élményét.

Van már időpontod?  

Siess, hamarosan zárunk, már csak októberre foglalhatsz!