Ami a tandempilótát illeti - avagy az őrangyal-lét feltételei

Oszlassuk el a tandempilóták személye körüli bizonytalanságot! Elöljáróban annyit elmondanánk, hogy tandempilóta csak az lehet, aki magas szintű ejtőernyős szakmai képzettséggel rendelkezik, és sok-sok év ejtőernyős tapasztalata van.

Keni-vágja a tandem-ejtőernyőzéssel kapcsolatos speciális tudnivalókat, amit magas követelményszintű elméleti és gyakorlati képzésen sajátított el. De ezután sem ülhet a babérjain, szigorú szabályok alapján évente meg kell újítaniuk a jogosításukat. Felkészülésben, tapasztalatban tehát nincs hiány.

29849517_m.jpg

A tandempilótákkal kapcsolatban az USPA (Amerikai Ejtőernyős Szövetség) előírásai az irányadók.

Ez röviden azt jelenti, hogy a tandempilótának jogosítása van. (A szolgáltató cégnek pedig tevékenységi engedélye). Ezek fennállása folytán tudunk számotokra tandemugrásokat szervezni. Így történhet meg az is, hogy tandemutasként nincs szükséged sem tanfolyamra, sem pedig orvosi minősítésre. Persze, ha majd egyszer tanulási céllal szeretnél tandemugrani, akkor mindezek szükségesek lesznek.

Tudtad? A tandempilótákat a kiképzésük során nem kenegetik vajjal. Sőt! Amennyire csak lehet, megnehezítik a dolgukat. Például az oktatóik bepörgetik, vagy hanyatt fordítják őket a levegőben, és minden lehetséges módon zavarba hozzák. Teszik ezt avégett, hogy csak a minden hájjal megkent tanoncok lehessenek oktatók. Olyanok, akik képesek a tandemugróik összes hibalehetőségét kivédeni, vagy kezelni.

Az elméleti tudomány, a tandemernyő, és az az adott tok-hevederrendszer kezelése pedig biztos alapként szolgál a biztonságos ugráshoz.

Ahhoz, hogy egy tandempilóta tandemugrást (nem képzési céllal) hajtson végre, ejtőernyős oktatónak kell lennie, legalább 500 vagy 1000 ugrással a háta mögött. A képzést több jogosítási rendszerben is megszerezheti.

A tandempilóta felhatalmazás évenkénti meghosszabbításának komoly feltételei vannak.

Kipróbálnád a tandemugrást? Bízd rá magad tapasztalt tandempilótáinkra, és éld át az élményt!