Állati jó! Vigyázz, kész, repülünk!

Állatok a levegőben

Hallottál már Janyról, arról a belga juhászkutyáról, aki egy Kolumbiai terrorizmus-ellenes légi osztag kutyájaként bombákat szimatol? Sőt, mi több, ejtőernyővel való ugrásra specializálódott. Bátor egy kutyus, nemde? De vajon vannak-e „követői” az állatvilágban? Egyáltalán mennyire normális, ha egy szárazföldi életmódot folytató állat repül, ugrik, szárnyal, repítve hasít a levegőben?

33003879_m.jpg

Nem kispályás ebek

A II. világháború idején is szokás volt kutyákat arra kiképezni, hogy ejtőernyős ugrásuk után szimatot kapjanak az ellenséges haderőkről, és így segítsék információhoz megbízóikat. Általában egy darab hússal vették rá őket az ugrásra. Micsoda motiváció! Természetesen kőkemény kiképzést kaptak.

Manapság az ejtőernyős SAS-kommandósok is szoktak ugrani mellükre erősített, szájkosárral, fejkamerával, és olykor oxigénmaszkkal is ellátott németjuhász-kutyákkal, akik aztán földet érve megkeresik, és megtámadják az ellenséges fegyvereseket. Sajnos nagy részük az előretolt felderítő feladatok teljesítése közben elpusztul.

De nézzük meg ezt a videót, amelyben egy 7 kilós, Bugsy névre hallgató eb „ugrott ki” a gazdájával egy repülőgépből 3 ezer méter magasságban. A biztonságára ügyeltek, speciális hevederekkel rögzítették a testét a kalandhoz.

 

 

Az állatokkal való repülős ugrás természetesen komoly kiképzés után lehetséges csak. Az állatvédők persze tiltakoznak, és igaz, ami igaz, nagyon nehéz azt mérni, hogy a kedvenc valóban élvezi-e ezt a kis kalandot. Nem kizárt, hogy néhány példányuk igen, de valószínűleg nem lesz ebből tömegsport, és nem fogják nyivákolva, ugatva, és könyörgő pillantások kíséretében a repülőgéphez vonszolni a gazdájukat, hogy márpedig ők ugrani szeretnének.

A négylábú állatokba nincs belekódolva az a természetes vágy, hogy meghódítsák az ötödik óceánt, azaz az eget. Éppen ezért, nálunk csak emberek ugorhatnak.

Na, most szinte hallottuk, ahogy a kis kedvencek vakkantva, nyávogva fellélegeznek. Mi nem vállalunk négylábúakat. Egyrészt nincs benne tapasztalatunk, másrészt ez egy nagyon speciális műfaj, meghagyjuk a katonáknak, és a mániákus hobbiugróknak. 

Kedvenced is nagyobb biztonságban lesz az ugrásod alatt, ha alszik otthon a kosarában, vagy játszik az udvaron.

Te viszont gyere, hódítsd meg velünk a kék eget, és zsebeld be életed legnagyobb élményét! 

A tandemugrással kapcsolatos összes gyakori kérdésedre itt adjuk meg a választ. A kutyád, macskád hagyd otthon, de a barátaid elkísérhetnek!