Hallottál már a szenzoros élménykeresésről?

A szenzoros élménykeresők azok, akik számára az élet akkor izgalmas, ha mindig változatos és kalandos élményben van részük és ezért az élményért akár messzire is elmennek. Ha nem éri őket ilyen inger, akkor hajlamosabbak befásulni.

shutterstock_152772572.jpg

Mit is jelent ez pontosan?

Nincs két egyforma ember és temperamentum. Vannak olyan típusok, akik számára az élet akkor boldog és kiegyensúlyozott, amikor minden a megszokott mederben zajlik, akik hamar kizökkenek nyugalmukból, amint egy-egy kisebb izgalom éri őket. Nem vágynak kalandokra, az extrém sportok világa olyan távol áll tőlük, mint ide a Mars. Boldogok úgy, ahogy vannak és ezzel nincsen semmi baj, hiszen ők így elégedettek és így teljesítenek jól.

Azonban vannak olyanok, akiknek ez nem elég, akik feszegetik a saját határaikat, akik számára a kaland és az izgalom az élet sója. Boldogtalanok, ha nem történik velük semmi, szeretnek felfedezni és állandóan keresik az újat, azokat az élményeket, amelyek kizökkentik őket a megszokott kerékvágásból. Ez a fajta élménykeresés, azaz a szenzoros élménykeresés, elmehet akár a végletekig, a saját életük látszólag érthetetlen kockáztatásáig is. Ők a szenzoros élménykeresők, akik felfokozott, leterhelt helyzetben teljesítenek különösen jól.

Mi ennek az oka?

A szenzoros élménykeresők ingerküszöbe magasabb, így több élményre van szükségük. Ennek felelőse a központi idegrendszerben keresendő, ahol az inger feldolgozásának képessége gyorsabban megy végbe. Ennek köszönhetően a szenzoros élménykeresők arosualszintet, azaz a szervezet általános izgalmi és éberségi állapotát emelő élményeket keresnek…és találnak.

Ez egy személyiségvonás, amelyet el lehet ugyan nyomni, de annak jellemzően boldogtalanság a vége. Pont olyan, mint amikor egy alacsony ingerküszöbbel rendelkező ismerősünket kényszerítjük olyan kalandra, amelyre az ő temperatuma nem alkalmas.

Egy kis plusz infó: A szenzoros élménykeresés nem újkeletű fogalom, először Marvin Zuckermann foglalkozott vele 1971-ben, sőt, az ő nevéhez fűződik, a mai napig számos tanulmány és teszt foglalkozik vele.

Hamarosan azt is megtudjátok, hogy mi az a 8 pont, ami az élménykeresőkre jellemző.