12 dolog, amit tudnod kell, ha az ejtőernyőzés a bakancslistád része

(I. rész)

Ha idegeskedsz amiatt, hogy kipróbáld-e az ejtőernyőzést, olvasd el ezeket a szakértői tippeket, melyek megnyugtatóan beavatnak minden egyes részletbe.

  ugranijo_40.JPG

1. Az ejtőernyőzés egy sport

 

Mielőtt belépsz az ejtőernyőzés csodálatos világába, meg kell értened, hogy a repülőgépből való kiugrás sokkal több egy sima ugrásnál. Becslések szerint csak Amerikában a tavalyi évben 4,2 millió ugrás történt.

 

Az ejtőernyőzés valójában egy sport, amit sokan hobbiból, esetleg hivatásukként űznek. A hivatásos ejtőernyősök közül pedig sokan versenyeken mérik össze a tudásukat.

 

2. Bárki képes ugrani

 

Magasabb vagy, mint 140 centi? Tá-dámm! Felkészült vagy az ugrásra. Ugyan van néhány kivétel (pl.: a terhes nőknek, a szívproblémákkal rendelkezőknek, és a nagyon túlsúlyosaknak a földön kell maradniuk), de az életkor, a magasság, a foglalkozás vagy bármilyen más demográfiai tényező nem lehet kizáró tényező.

 

Bizonyos óvintézkedések kivitelezésével és speciális felszerelésekkel még arra is nyílik mód, hogy fogyatékkal élő, vagy végtaghiányos emberek is megtapasztalhassák az ejtőernyőzés varázsát.  

 

Maradt még kifogásod?

 

3. Ezeket az alap ejtőernyős kifejezések kell ismerned

 

Ugróterület ( Drop zone): Az ejtőernyősök "központja", ahol az ugrásod lényegi része történik. Úgy tűnik, mintha csak egy nagy füves mező lenne egy random repülőgép hangárral, pedig jóval több annál.

 

Ugróruha: Egy kevésbé elegáns, ámde sportos kezes-lábas, amit az ugrásod alatt viselsz. Az ugróruha segít szabályozni a zuhanási sebességet, és a hidegebb hónapokban védelmet nyújt a szél ellen.

 

Felelősségvállalási nyilatkozat: Az ugrásod előtt, a bejelentkezéskor ki kell töltened egy űrlapot, melyben fel vannak sorolva a biztonsági kockázatok.

 

Szabadesés: Az ugrásod legjobb része, melyre az ejtőernyő kinyílása előtt kerül sor. 

 

4. Ugorhatsz ejtőernyővel, vagy anélkül

 

 A kezdők kétféle ugrási lehetőség közül választhatnak: gyorsított szabadesés (AFF) vagy tandemugrás. Egy AFF-ugrásnál te magad nyitod ki az ejtőernyőt, és egyedül landolsz. Viszont el kell végezned előtte egy több órás földi tanfolyamot. A levegőben két oktató is veled tart, hogy utasításokat adjon és segítsen.

 

A legtöbb először ugró a tandemugrást választja, mely során összekapcsolódik egy oktatóval, aki kinyitja majd az ejtőernyőt, navigál, és segít a landolásban. Nincs előtte hosszú tanfolyam (csak egy pár perces oktatás), vagy fizikai felkészítés. Csak annyit kell tenned, hogy élvezed a kilátást. Technikailag valóban ejtőernyő nélkül ugrasz, hiszen csak csatlakozol valakihez, akinek van ejtőernyős felszerelése...

 

5. Az esélyed arra, hogy megsérülsz, nevetségesen alacsony

 

Sokan hallottak már olyan horror sztorit, mely szerint nem nyílt ki az ejtőernyő, de a számok mögötti statisztikával csak ritkán vannak tisztában. 2015-ben például 4, 2 millió ugrásból csupán 21 volt halálos kimenetelű. Ez 1000 áldozatonként 0,005 haláleset, és a tandemugrásokkal kapcsolatos halálozás aránya még alacsonyabb. Az ejtőernyős balesetek kilencvenkilenc százaléka emberi hibára vezethető vissza, ahol az ejtőernyős valamit rosszul csinált.

 

Minden ejtőernyős két ejtőernyővel rendelkezik. Ha vészhelyzet van, és az első hibásan működik, az ejtőernyősök tudják, hogy mit kell tenniük.

 

Amennyiben tandemugráson veszel részt, tudnod kell, hogy a tandemoktatók a lehető legnagyobb biztonságra törekszenek.

 

6.Nem egy fagyi ára, de kedvezményes

 

Az árakat az egyes csapatok egyénileg határozzák meg. Az Ugrani Jó! Csapatának ugrásairól itt tájékozódhatsz. Természetesen az időpontod előre lefoglalhatod. Katt ide!