Az az áldott magasságmérő készülék

A mutatós és hangjelzős magasságmérő készülékek a tandempilóta alapvető felszerelésének darabjai. Olyan nincs, hogy a földi bázison felejtjük őket, de azért kiugrunk nélkülük. A magasságmérő megléte tehát minden egyes ugrásnál alapkövetelmény.

A magasságmérő a légnyomás alapján mutatja a földhöz képesti pillanatnyi magasságot. A mutató már a helikopterrel való felszállástól kezdve elkezd előre cammogni. A cél a tizenkettes állás, azaz a 4000 méter, ugyanis innen ugrunk. Az persze evidens, hogy minél feljebb pörög a mutató, annál jobban a torkában dobog a kis utasaink szíve.

28353151_m.jpg

Kiugrás után a magasságmérő alapján fogja tudni a tandempilóta, hogy pontosan mikor kell kinyitnia az ernyőt.

A magasságmérő hű kiegészítője a pilóta fülében hordott hangjelzéseket kibocsátó magasságjelző készülék, ami a beállított magasságon csipog. Ez az okos szerkentyű figyelmeztet nyitás előtt, és a nyitás legkésőbbi magasságánál is, ha épp nem nyílik a tartalékernyő, vagy ha túl sebesen robog a zuhanó pár.

A tandemoktató folyamatosan figyelemmel kíséri a magasságmérő kijelzőjét. Lehet, hogy már olyan sokszor ugrott, és a tapasztalatai alapján már a megérzéseire hagyatkozva is meg tudja állapítani a nyitási magasságot, de mégsem mulaszthatja el az ellenőrzést. A megszokás veszélyes, minden pillanatban ébernek kell lenni.

A magasságmérő azt is mutatja, hogy hány km-es sebességgel zuhansz.

Figyelem! Soha ne menj olyan helyre ugrani, ahol trükköznek a magasságmérőkkel, és egyet neked is adva próbálják bizonyítani, hogy valóban 4000 méterről ugrotok. Sajnos sokszor megbuherálják a készüléket, és inkorrekt módon 1000 vagy még több méterrel feljebb állítják azt felszállás közben.

Néhány adat, hogy képben legyél, hogy az egyes magasságokban épp mi történik:

Az első mérföldkő a 4000 méteres magasság, amit 12-15 perces hangulatos utazás után érsz el.

Ugrás után maximálisan 180-220km/h sebességig jutsz, és élvezheted ennek minden előnyét egészen 1500 méterig.

Ernyőnyitásra 1500 méteren kerül sor, és a lassuló tempónak hála 5-6 percet gyönyörködhetsz a tájban.

Jössz velünk? Várunk, akár már hétköznap is egy gyönyörűséges, élményekben tobzódó ugrásra! Gyere, és dobd fel a nyarad!