A tandemugró esete az időjárással

Itt az ugrószezon, fűti a lelkesedés a leendő Éghódítókat. Ám nincs is annál lelombozóbb dolog egy várva-várt tandemugrás előtt, ha azt a szervezők abszolút időjárási alkalmatlanságra hivatkozva lefújják. Mielőtt szitkozódásba kezdenél, hadd áruljuk el, miért nem túl jó ötlet néhány helyzetben ugrani.

8859229_m.jpg

Kezdjük a sort a szélpajtással.

A tandemugrók számára a szél jó, és rossz élményeket is eredményezhet. A szél ugye azért jó, mert csökkentheti magát a földet érési sebességet, és ezzel egy időben megkönnyíti a leszállást is.

De van ám rossz oldala is. Hatalmas szél esetén, tehát akkor, amikor a szél sebessége nagyobb, mint az ejtőernyő előrehaladási sebessége, a földhöz képest a végeredmény tolatás lesz, ami nemkívánatos, és fájdalmas háttal történő földet érést jelenthet. Ha véletlenül szeles idő kerekedik odafenn, amikor ugrasz, a tandemoktató akkor is vigyáz Rád, és minden trükköt bevet a szép landolás érdekében. Az is segít, hogy az ernyő mérete mindig az adott tandempárosra van szabva.

Nos, éppen ezért (azaz a kellemetlen élmények elkerülése érdekében) figyeljük, és mérjük a szelet az ugróterületen szélsebesség mérésre alkalmas műszerrel.

A turbulenses, örvénylő levegő okozta nyomásváltozás egyrészt ejtőernyő kupola összeomlást eredményezhet, de minimum jól megdobál. Téged is, az ejtőernyőt is, aminek sem az ejtőernyő anyaga, sem pedig Te nem fogsz örülni. Nem túl jó ómen egy élmény teli tandemugrásra, igaz?

Zivatarban (amikor vészjósló dörgés hallatszik) már csak azért sem viszünk ugrani sehová, mert egy villámcsapás veszélyt jelentene a helikopterre. Nos, és persze durva áramlásokkal (turbulens áramlás) csalogat már a környéke is, így olyan messzire elkerüljük, amennyire csak tudjuk. Azaz, maradunk szépen a földön.

Persze, ha nincs kizáró tényező, és mégis megyünk, ugrás közben is akadhat némi bonyodalom, de persze megbirkózunk vele. Amikor gomolyfelhők vannak az égen, találkozhatunk termikkel, azaz függőleges irányú légmozgással. A Buborék-termik például megváltoztathatja a földet érés helyét, de lassulhat tőle az ejtőernyő süllyedési sebessége is. De ez Neked csak jó, több ideig szárnyalhatsz!

Sajnos az időjárás néha a bolondját járatja velünk, így párszor már fújtunk le emiatt ugrási időpontokat. De a fentiek mellett pont az nem lenne biztonságos, ha például alacsony, zárt felhőzet fennállásakor, esőben, vagy 10-12 m/s-nél sebesebb szélben ugranánk. Ugye, megérted? Akkor sincs minden veszve, ha megtréfál bennünket az időjárás, hiszen biztosítunk számodra új időpontot!

Ugrásra itt tudsz jelentkezni, szeretettel várunk!